Centrul de Studii si Documentare "Societate, Drept, Religie"
- Detalii
- Publicat: Luni, 11 Octombrie 2010 22:27
TV TRINITAS
Ziarul LUMINA
***
Familia si copilul, priorități si provocări ale societății contemporane
- teme de actualitate în Teologia şi Asistenţa socială -
Dezbatere universitară - Seminar (Journée débats - workshop):
Organizatori: Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul” din București; Centrul de Studii si Documentare Societate, Drept, Religie;
Locul și timpul desfășurării dezbaterii: sâmbătă, 7 Martie 2015, orele 08.30 - 17.30, Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul” din București, Sala ”Biblioteca” et. al II-lea
Înscriere participare ca auditor extern: Stud. Daniela STRAT: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Responsabili științifici pentru organizarea dezbaterii: Dr. Laurentiu TĂNASE, Dr. Monica ALEXANDRU si Dr. Andreea BĂNDOIU
Argument:
Una dintre preocupările majore ale activității Bisericii in societatea contemporană românească este asigurarea unei îndrumări si implicări permanente in problemele de filantropie și Asistență Socială. Resursele financiare reduse ale funcționarii societății contemporane a solicitat o implicare din ce in ce mai importantă a Cultelor religioase in asumarea problemelor asistențiale sociale. Aceasta a contribuit la construirea noțiunii de ”parteneriat social”, un concept politic transpus in sistemul legislativ contemporan, mai precis, în Legea libertății religioase nr 489/2006.
Facultatea de Teologie ortodoxă din București si-a propus ca împreuna cu profesori specialiști in Asistența Sociala si cu studenți doctoranzi si masteranzi să organizeze o dezbatere științifică referitoare la teme de actualitate în Teologia şi Asistenţa Socială.
Scopul academic urmărit de organizatori reprezintă in egala măsură o provocare si un indemn adresat responsabililor sociali implicați in activități filantropice: Familia si copilul, priorități si provocări ale societății contemporane!
Organizatorii dezbaterii și-au propus să creeze cadrul universitar de analiză și dezbatere a unei teme importante de interes general pentru activitatea socială a Bisericii Ortodoxe - familia si copilul. De asemenea suntem interesați să îmbunătățim, prin dezbaterea noastră, calificarea profesională a absolvenților de studii in Teologie si Asistență Socială. Iar pentru temele aduse in dezbatere dorim să publicăm un volum de specialitate care sa fie atât la dispoziția studenților dar in egală măsură să fie transmis, pentru schimb de experiență si resursă bibliografică, și altor facultăți de teologie din țară.
Aspecte organizatorice:
Fiecare participant are alocate 10 minute pentru prezentarea referatului. Alte 5 minute sunt rezervate pentru întrebări. Invitații speciali din prima sesiune au la dispoziție 20 minute.
Participare studenți si aspecte administrative:
Studenții facultăților de Teologie Ortodoxă si Asistență Socială au posibilitatea participării gratuite la dezbaterile tematice cu condiția înscrierii electronice pe lista de auditori externi. Locurile sunt limitate. Înscrierea prealabilă este necesară pentru eliberarea ecusoanelor de participare, asigurarea locurilor corespunzătoare in sală si pentru aprovizionarea pauzelor de cafea. Toți participanții și auditorii externi sunt invitați să beneficieze gratuit de ospitalitatea organizatorilor cu prilejul pauzelor de cafea menționate in program.
Programul dezbaterii
8.30 - 9.00 : înscrierea participanților
9.00 - 9.30 : Dr. Laurențiu D. TĂNASE, Deschiderea oficiala a lucrărilor;
Salutul Pr. Prof. Dr. Stefan BUCHIU - Decanul Facultății de Teologie ”Justinian Patriarhul”
9.30 - 11.00: Sesiunea I: Locul si rolul Asistentei Sociale si a Teologiei sociale in societatea contemporana româneasca; Președinte de ședință Dr. Laurențiu D. TĂNASE
- Dr. Maria VOINEA (Univ. București): Violenta domestică, factor de risc asupra integrării sociale a tânărului
- Dr. Radu PREDA, Negocierea valorilor; familia in postmodernitate
- Dr. Ragip GOKCEL (Univ. Lumina): Valori religioase în educația familială contemporană; Creștinism și Islam
- Pr. Dan NECULA - Buzău: Grija față de copii si bătrâni, o componenta esențiala a activității pastorale
11.00 - 11.15 : Pauza de cafea
11.15 – 12.45: Sesiunea a II-a: Familia în societatea contemporană (I): Președinte de ședință: Dr. Monica ALEXANDRU
- Dr. Laurentiu D. TĂNASE: Familia tradițională românească in societatea de consum
- Dr. Andreea BĂNDOIU: Bolnavul terminal si familia. Aspecte de asistență sociala si spirituala
- Drd. Cezar DASCĂLU: Relația dintre Munca si Familie in societatea contemporana
- Mrd. Victoriţa CIOBANU – Familia contemporană. Analiză comparativă România – Franţa
- Mrd. Maria CĂTĂNESCU – Danemarca, model de performanţă în domeniul protecţiei sociale a familiei si copilului (trimite referat pentru publicare – studii Germania)
- Mrd. Andreea BUCUR – Relația dintre părinții și copii, între conflict și stabilitate
12.45 – 14.00: Masa de prânz/ cafea, ceai
14.00 – 15.30: Sesiunea a III-a: Familia în societatea contemporană (II): Președinte: Drd. Cezar DASCĂLU
- Dr. Monica ALEXANDRU: Abuzul asupra copilului in familie. Aspecte juridice si psihosociale
- Drd. Victor MAROLA: Familia monoparentala in mediul urban. Aspecte psihosociale
- Mrd. Marius OBLU: Familia creştină şi provocările societăţii contemporane
- Mrd. Elena Ruxandra POPESCU – Percepţia bolii şi suferinţei în societatea contemporană. O analiză din perspectiva teologiei sociale
- Mrd. Alexandra STOEAN – Rolul familiei contemporane în dezvoltarea psiho-socio-morală a copilului
15.30 – 15.45: Pauza de cafea
15.45 – 17.00: Sesiunea a III-a: Familia în societatea contemporană (III): Președinte: Drd. Victor MAROLA
- Mrd. Maria FLOAREA (fundația Concordia): Noua orientare a sistemului de protecție a copilului si familiei
- Mrd. Magdalena BUTURA (Zaharia): Penitenciarul Jilava: Justiția terapeutica. Rolul asistentului social in reintegrarea familiala a persoanelor private de libertate
- Mrd. Cătălina CÂMPANU – Asistenţa socială a familiei si urgențele ei în societatea contemporană
- Mrd. Andreea CRISTESCU - Educația religioasa a copilului-răspuns teologic la problemele din societatea contemporana.
17.00 – 17.30: Concluzii – Dr. Monica ALEXANDRU/ Drd. Cezar DASCĂLU; Închiderea lucrărilor dezbaterii
***
La Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti a avut loc marţi, 15 ianuarie, o dezbatere care l-a avut invitat special pe Murat Jusuf, Marele Muftiu al Cultului Musulman din România. Studenţii au avut posibilitatea să cunoască mai multe despre doctrina şi cultul religiei islamice şi, în mod special, despre pelerinajul musulman la Mecca.
La dezbatere au mai participat sociologul Laurenţiu Tănase, lector în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti la disciplina Sociologia religiei, pr. dr. Valentin Ilie, asistent în cadrul aceleiaşi facultăţi la disciplina Istoria religiilor, şi sociologul Mircea Botescu, conferenţiar al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti.
Întâlnirea cu liderul Cultului musulman din România a reprezentat pentru studenţii teologi o ocazie de a înţelege mai bine necesitatea dialogului interreligios şi interetnic în contextul social european marcat în ultimii ani de extinderea comunităţilor musulmane. În acest sens, Murat Jusuf a prezentat comunitatea musulmană din ţara noastră şi s-a referit cu precădere la modelul dunărean de convieţuire interetnică şi interreligioasă, care există de opt secole şi se bucură de o mare apreciere în tot spaţiul european.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Studii şi Documentare "Societate. Drept. Religie" din cadrul facultăţii.
© Copyright 2022 Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.