SIMPOZIUM TEOLOGIC INTERNAȚIONAL

Papa Francisc a vorbit la simpozionul de această dimineață despre apropierea pe care un preot trebuie să o practice în slujirea sa: apropierea de Dumnezeu, de episcopul său, de frații săi preoți și de Poporul lui Dumnezeu.

Viața unui preot este în primul rând povestea de mântuire a unui botezat. Nu trebuie să uităm niciodată că fiecare vocație specifică, inclusiv cea a Sfintelor Ordini, este împlinirea Botezului. Întotdeauna este o mare ispită să trăim o preoție fără Botez, adică fără să ne amintim că prima noastră chemare este la sfințenie. A fi sfinți înseamnă a ne conforma lui Isus și a lăsa viața noastră să bată cu aceleași sentimente (cf. Fil 2:15). Doar atunci când căutăm să iubim așa cum a iubit Isus, Îl facem și pe Dumnezeu vizibil și astfel realizăm vocația noastră către sfințenie. Cât de corect ne-a amintit Sfântul Ioan Paul al II-lea că „preotul, ca și Biserica, trebuie să crească în conștientizarea nevoii sale permanente de a fi evanghelizat” (Exort. ap. post sinodal, Pastores dabo vobis, 25 martie 1992, 26).

Fiecare vocație specifică trebuie să sufere acest tip de discernământ. Vocația noastră este în primul rând un răspuns la Cel care ne-a iubit primul (cf. 1 In 4,19). Și acesta este izvorul speranței pentru că, chiar și în mijlocul crizei, Domnul nu încetează să iubească și, prin urmare, să cheme. Și fiecare dintre noi este martor: într-o zi Domnul ne-a găsit unde suntem și cum suntem, în medii contradictorii sau cu situații familiale complexe; dar asta nu l-a împiedicat să dorească să scrie, prin fiecare dintre noi, istoria mântuirii. De la început a fost atât de gândit la Petru și Pavel, Matei, pentru a numi câțiva. Alegerea lor nu se naște dintr-o opțiune ideală, ci dintr-un angajament concret față de fiecare dintre ei. Fiecare, privind propria sa umanitate, propria sa istorie, propriul caracter, nu ar trebui să se întrebe dacă o opțiune vocațională este convenabilă sau nu, ci dacă în conștiință acea vocație deschide în el acel potențial de iubire pe care l-am primit în ziua respectivă. a Botezului nostru.