Examenul de capacitate preoţească

 

        La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, în prezenţa membrilor comisiei de evaluare, prezidată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, 69 de teologi, fii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Bucureştilor, au susţinut examenul de capacitate preoţească.

        Examenul de capacitate preoţească a cuprins două probe (scris şi oral) şi a fost precedat de testul psihologic, susţinut la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti. Candidaţii care au obţinut minimum nota 6,00 la proba scrisă au susţinut şi proba orală. Arhiepiscopia Bucureştilor organizează de două ori pe an examenul de capacitate preoţească pentru evaluarea cunoştinţelor profesionale ale celor care doresc să devină slujitori ai sfintelor altare. În luna martie, respectiv în luna septembrie, se organizează acest examen.

        La această sesiune au participat 69 de tineri candidaţi. În programa pe care ei au avut-o de pregătit sunt, în general, cunoştinţe de teologie: omiletică, catehetică, tipic, liturgică, dar şi de drept bisericesc. Un tânăr preot trebuie să le cunoască pe toate acestea, deoarece în viaţa sa preoţească va trebui să le pună în aplicare. Sunt lucruri care privesc în general viaţa Bisericii, sunt lucruri care îl arată pe tânărul teolog ca fiind sau nefiind vrednic de această slujire. Examenul, fie că este de capacitate preoţească, fie că este la terminarea unui ciclu de învăţământ, îl ajută pe om şi îi evaluează cunoştinţele. De aceea, un examen, pentru un om pregătit este un prilej de a arăta ceea ce el a învăţat. Din experienţa celorlalte examene de capacitate preoţească, pot spune că am întâlnit tineri care au impresionat comisia de examinare prin cunoştinţe, dăruire şi felul lor pe care îl arată în momentul susţinerii predicii sau a catehezei. Toate acestea demonstrează că tânărul respectiv va fi un slujitor de vocaţie al Bisericii”, a precizat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

        Subiectele au cuprins teme din sfera administrativ-bisericească, a implicării preotului în activităţile specifice parohiei, a abilităţii preotului de a comunica şi de a transpune relaţia lui din cadrul parohiei către societate. „La proba scrisă, subiectele s-au formulat dintr-o tematică mai amplă, conţinând elemente de identificare a Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, a administraţiei parohiale, viaţa parohiei, viaţa concretă a preotului, opera socială şi filantropică a Bisericii, administrarea edificiilor eclesiale, restaurarea monumentelor istorice, activităţi culturale şi de tineret etc. La proba orală au fost evaluate cunoştinţele de tipic bisericesc, liturgică şi muzică, apoi elemente de omiletică şi catehetică, adică acele capacităţi oratorice ale candidaţilor, modul în care ei execută predicile şi catehezele, precum şi alte chestiuni de natură practică, de pastoraţie şi de aplicare a canoanelor şi legiuirilor bisericeşti”, a precizat pentru Trinitas Tv pr. conf. dr. David Pestroiu, consilier eparhial, Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor și cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.