Seară duhovnicească dedicată părintelui Nicolae Steinhardt

        Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București este periodic gazda unor seri duhovnicești organizate de pr conf. dr. Gheorghe Holbea, președintele Cenaclului „Sfântul Simeon Noul Teolog”, seri dedicate comemorării unor personalități bisericești care au mărturisit credința ortodoxă în perioada regimului comunist.

        A devenit o tradiție ca, periodic, mai ales în perioada posturilor mari din timpul anului universitar, studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, numeroși credin­cioși, preoți și profesori să participe la conferințe denumite „seri duhovnicești”. Scopul acestor evenimente este să readucă în actualitate pasaje istorice mai puțin cunoscute din viața Bisericii Ortodoxe Române în cea mai dificilă perioadă a ei, perioada regimului comunist, și mai ales preoți, monahi și simpli credincioși, care în clipele de prigoană au mărturisit credința ortodoxă în cele mai cumplite temnițe și regimuri de exterminare cunoscute de lumea modernă. Dimensiunea jertfei și mărturisirii preoților și monahilor ortodocși nu este cunoscută pe deplin, dar din documente oficiale și mărturii ale celor care au supraviețuit temnițelor ni se compune imaginea unei Biserici luptătoare și mărturisitoare care a avut o rezistență duhovnicească, imagine care nu corespunde clișeelor și prejudecăților ce sunt lansate uneori cu titlu de adevăr despre Biserica Ortodoxă Română în perioada comunistă.

       Această dedicație - preoților mărturisitori în închisorile comuniste - este foarte importantă pentru Biserică, având în vedere că în opinia publică s-a moștenit un clișeu potrivit căruia preoții ortodocși, în perioada comunistă, ar fi fost doar pur și simplu niște slujbași, ba mai mult, s-a pus eticheta că unii au trădat secretul Spovedaniei... și așa mai departe. Noi, pe bază de documente și mărturii, putem să arătăm că preoții ortodocși au slujit și la Sfintele Altare, dar chiar și în închisoare, fiindcă, potrivit ultimelor documente, au fost între 2.000 și 3.000 de preoți ortodocși în închisorile comuniste, alături de zeci de mii de credincioși ortodocși. Și trebuie să spunem că aceștia, în închisoare, și-au îndeplinit misiunea preoțească. Adică au catehizat, au predicat, au spovedit, au împărtășit, pentru că au făcut Sfânta Liturghie în închisoare, așa cum se putea, într-un chip discret și tainic, și avem multe mărturii în acest sens. Avem exemple de preoți și monahi care au făcut norma de lucru a celor care nu mai puteau, au renunțat la rația lor de mâncare pentru cei care erau slăbiți și bolnavi și multe fapte de milostenie săvârșite pe lângă lucrarea misionară împlinită în condiții de detenție, a spus pentru tinitas Tv părintele Gheor­ghe Holbea, organizatorul serilor duhovnicești dedicate preoților mărturisitori în închi­sorile comuniste.

        În data de 22 martie 2017, a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București o nouă seară duhovnicească, dedicată de această dată părintelui Nicolae Steinhardt. În cadrul evenimentului au luat cuvântul: prof. dr. George Ardeleanu – scriitor; Monica Pillat – critic literar și scriitor; pr. prof. dr. Ioan Pintea; pr. conf. dr. Gheorghe Holbea. Părintele Gheorghe Holbea a spus că aceste evenimente sunt deosebit de importante pentru studenții teologi, fiindcă ele prezintă nu numai episoade din trecutul mai apropiat sau îndepărtat, ci modele de misiune creștină și de jertfelnicie necesare în lumea secularizată.

         Pentru tinerii teologi aceste subiecte au o relevanță duhovnicească, fiindcă trebuie să ne așteptăm întotdeauna la vremuri de încercare. Mircea Vulcănescu spunea că la vremuri de încercare se cunosc cei care vor rămâne verticali, cei care vor rămâne în picioare. Evocarea acestor preoți mărturisitori ne dă speranța că există o Românie profundă, o țară a acestor chipuri luminoase. Trebuie să spunem că dincolo de eticheta pusă, de uneltire împotriva ordinii statului, ei au fost arestați pentru credință, pentru viața duhovnicească pe care au avut-o. Avem nevoie de astfel de mărturii pentru a arăta că Duhul lui Dumnezeu lucrează în Biserică și acești oameni excepționali nu sunt desprinși dintr-o mitologie, ci sunt oamenii vii care au trecut prin încercări și suferințe, prin trauma detenției, și au biruit, iar pentru noi reprezintă o sursă de inspi­rație, pentru că vorbim de un trecut recent, apropiat de noi, a explicat pr. conf. dr. Gheorghe Holbea.

     Serile duhovnicești dedicate preoților mărturisitori în tem­nițele comuniste se înscriu în seria evenimentelor din Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

 

 Sursa: ziarullumina.ro