Prima întrunire a Cenaclului "Sfântul Simeon Noul Teolog" al Facultății de Teologie Ortodoxă din București

În contextul marcării Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2013 la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, la ora 17:00, a avut loc o seară culturală la care a fost invitată poeta creștină Liliana Ursu.

Evenimentul a fost organizat de Cenaclul "Sfântul Simeon Noul Teolog" al Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Discuția a fost moderată de părintele Gheorghe Holbea, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Întâlnirea, care a stat sub auspiciile comemorării lui Mihai Eminescu, s-a constituit într-o veritabilă sărbătorire prin poezie, muzică şi imagine a sufletului românesc.

Participanţii au vizionat filmul documentar despre viaţa lui Mihai Eminescu realizat în 1914 de Octav Minar, redescoperit în arhive în urmă cu câţiva ani. Despre Mihai Eminescu a vorbit părintele Gheorghe Holbea, care a arătat că oricâte s-ar spune despre geniul său şi valoarea sa incontestabilă cuvintele sunt mereu noi şi înnoitoare. "Petre Ţuţea spunea: "Eminescu este o sumă lirică de voievozi. O întrupare a genului neamului românesc". Lucian Blaga spunea că Eminescu este spiritul cel mai reprezentativ al poporului nostru, iar Constantin Noica, omul deplin al culturii româneşti", a arătat părintele prodecan. În cadrul cenaclului au fost citite şi poeziile unor tineri debutanţi în "universul liric", care au alcătuit lucrări având ca temă "Poetul răsăritean". "Poezia este întotdeauna o sărbătoare şi un foc care se împarte fiecăruia care doreşte să se apropie cu suflet ales de poezie. Poezia este şi ea o scară şi pe această scară urcă poeţii şi ei se ţin unii de alţii. Într-un fel sunt în acelaşi duh al poeziei, în acelaşi duh al înălţării sufleteşti şi al harului", a spus Liliana Ursu.

d

 

 

d

 Sursa: Basilica.ro